Pernilla West inledningsanförande på budget-fullmäktige
“Kära Lundabor. För det är vi ju alla, oavsett position eller titel.
Budget kan verka jättetråkigt att gå igenom för politiker, även för den som inte är politiker. Det är siffror på ett papper med få förklarande ord och det är svårt att se någon helhet i vad som egentligen står där. Tro mig.
Därför tänkte jag i korthet berätta vad det är som ligger bakom de där siffrorna. Intersektionalitet, mänskliga rättigheter och global solidaritet.
Intersektionalitet: Vad betyder det här svåra ordet? Jo, att det finns olika maktstrukturer i samhället.
Du kan vara förtryckt pga flera olika anledningar och därför vara både dubbelt och trippelt förtryck. Du kan vara förtryckt för att du är kvinna och samtidigt utsättas för rasism. Då är kampen för dina rättigheter en kamp för både feminism och antirasism.
Jaha, och vad har detta med siffrorna i budgeten att göra? Med våra gemensamma medel kan vi se till att kommunens pengar verkligen går till vår gemensamhet. Till alla. Vi kan utjämna de snedfördelningarna som de olika maktstrukturerna i samhället skapar. När de står ensamma och när de samverkar.
Vi kan se till att Lunds kommun får jämställda löner. För vilka är det som tjänar minst i Lunds kommun? Det är de som jobbar på kvinnodominerade arbetsplatser. Och vilka kvinnodominerade arbetsplatser tjänar minst? Det är de som är överrepresenterade av kvinnor som inte bott i Sverige i hela sitt liv.
Vi kan se till att Lunds kommun inte bara pratar genuspedagoger i skolan, utan har ett aktivt antidiskrimineringsperspektiv som genomsyrar hela skolan. Som inkluderar alla diskrimineringsgrunder.
Det är intersektionalitet i praktiken.
“Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.” Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Som vi som land, men även kommun, är skyldiga att följa. Dessa grundläggande rättigheter ska alltså människan ha oavsett medborgarskap eller status i samhället. Det handlar om rätten att leva ett drägligt liv. Och ett drägligt liv är inte att behöva sitta på kall och hård gatusten för att få mat för dagen.
Jag lovar att ingen fryser mindre där ute för att vi PRATAR om det här inne. Ett tak över huvudet och någonstans att sova är det som får människor att frysa mindre. Därför har vi i vår budget prioriterat pengar att bidra till ett härbärge för EU-migranterna i Lund och mer pengar till ökade sociala insatser mot hemlöshet.
Vi pratar om vårt framgångsrika Lund, där vi är stolta över vår forskning och utbildning. En stad som väl bör veta mkt om de mänskliga rättigheterna. Då är det med milda ordalag pinsamt att vi låter våra invånare och medmänniskor bo på en parkering.
Det är dags för ett härbärge för EU-migranterna. Och jag säger det nog inte bättre än Elin Gustafsson: ingen kan bo i en utredning.
Vi vill bygga ett samhälle som försäkrar alla människor adekvat och individanpassad vård under livets alla skeden. Det är en mänsklig rättighet att som människa vara lika värd, oavsett din sexualitet, din identitet eller könsidentitet. Därför lägger vi resurser i budgeten till att HBTQ-certifiera både fritidsverksamhet och äldreomsorg i Lunds kommun. För att öka kompetensen på de verksamheter som möter olika människor i olika åldrar varje dag.
Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. Våld i nära relationer handlar i huvudsak om mäns våld mot kvinnor och barn och är ett globalt omfattande folkhälsoproblem. Hälften av alla som söker skyddat boende i Sverige får inte plats. Förra året fick kvinnojourens skyddade boende här i Lund säga nej till minst 70 kvinnor som var i behov av hjälp och skydd. Det är inte ett Lund som lever upp till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Kvinnojouren har under lång tid haft en otillräcklig finansiering av sin verksamhet och behöver minst sagt mer långsiktiga ekonomiska förutsättningar. Därför ger vi i den rödgrönrosa budgeten mer pengar till kvinnojouren för att bättre säkra finansieringen för deras livsnödvändiga arbete. Feministiskt Initiativ Lund är väldigt glada över att se att även Alliansen ser denna satsning som nödvändig.
De tre största miljöbovarna är: Biffen, bilen och bostaden. Sen kan en ju alltid lägga till börsen. De med mest privilegier och makt i samhället gör största ekologiska fotavtryck, dvs påverkar miljön negativt i stor utsträckning, vilket i sig drabbar de som har minst privilegier och minst makt mest. Vår livsstil och energiförbrukning här drabbar främst kvinnor och barn i tredje världen. Det är global solidaritet att aktivt arbeta för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart Lund. Därför lägger vi i den rödgrönrosa budgeten mer pengar till att utveckla det miljöstrategiska arbetet med bättre cykelvägar och en bättre, hållbar energiproduktion.
Människor är aldrig pengar, oavsett om det är plus eller minussiffror. Hur många människor Lund välkomnar ska aldrig vara beroende av hur mkt pengar kommunen får eller inte får. Det är inte solidaritet. Solidaritet är att gemensamt ta ansvar för något och inte bara tänka på sitt eget bästa, Som jag sa när jag var 5 år: solidaritet betyder ju rättvisa.
För global solidaritet ser vi därför en satsning för papperslösas tillgång till de grundläggande trygghetssystemen som nödvändig.
Sist men inte minst hoppas Fi Lund att vi kan vara medvetna om maktstrukturerna även här i maktens rum. Vem som har vilka positioner, vilka poster som väger tyngst, vem som tar mest plats i talarstolen och varför.
För att ta itu med missförhållandena där ute måste vi våga se oss själva som en del i strukturen. Med det sagt hoppas jag att ni här idag röstar för intersektionalitet, mänskliga rättigheter och global solidaritet.”