Delade turer avskaffas i Lunds kommun – viktig vinst för bättre arbetsvillkor och jämställdhet
Torsdagens kommunfullmäktige var Feministiskt initiativs andra fullmäktige vi medverkat på. Ett gäng Fi:are bänkade sig som vanligt på läktaren för att live-rapportera mötet på Twitter. Nere i salen befann sig våra ledamöter Pernilla West och Cherry Batrapo. Fullmäktigemötets största punkt på dagordningen var delårsrapporten som skulle behandlas. Det var en del anföranden från alla paritet på punkten. Från det rosa hållet belyste Pernilla bristen av platsen för studenter i delårsrapporten, studenterna som fick en femtedels sida i den många många sidor långa rapporten. Pernilla beklagade även över det låga flyktingmottagandet i Lunds kommun, något som de rödgrönrosa kommer att ändra på under denna mandatperiod.
En mer spännande diskussion varade när Vänsterpartiets motion om delade turer behandlades på mötet. I det rödgrönrosa budgetförslaget ligger 6 miljoner kronor budgeterade för avskaffande av delade turer. Delade turer kan kortfattat beskrivas som ett arbetspass uppdelat i två under ett dygn, till exempel att en person jobbar 4 timmar, är ledig i 2 timmar och sedan jobbar 4 timmar igen. De 2 timmarna är inte nog för att kunna slappna av, åka hem eller liknande, vilket leder till ett 8-timmars arbetspass som blir ett 10-timmars. Delade turer ger orimliga arbetsvillkor och förekommer främst i kvinnodominerade yrken. De rödgrönrosa ser på avskaffandet av delade turer som en viktig fråga för bättre arbetsvillkor, men likaså en jämställdhetsfråga. Motionen fick ett oväntat stort stöd i kommunfullmäktige och bifölls! (Röstades för).
Därefter behandlades också två medborgarförslag. Det ena förslaget handlade om gratis parkeringsplatser på Mårtenstorget, vilket ledde till en diskussion om bilnormens minskande eller icke-minskande i Lunds C. Vi i Fi röstade emot det förslaget då vi aktivt vill minska bilanvändningen i Lunds centrum. (Detta kan du läsa mer om i vår kommunala miljöpolitik!) Det andra medborgarförslaget handlade om ett byggande av plastbåt i Atlanten för att samla upp plast i havet. En alldeles ypperlig idé men som tyvärr nog inte är ett område som kommunen kan hantera. Frågan kan dock ställas var kommunens ansvar slutar, då vår kommun påverkas av klimatet!
Mötets tummen upp: Pernilla West (Fi) och Elin Gustafsson (S) som gjorde ypperliga “första” anföranden i talarstolen. Två kvinnor som förtjänas att lyftas upp, riktigt bra!
Mötets tummen ner: Måste gå till Louise Rehn Winsborg (M) som förnekar att det finns löneskillnader beroende på kön i Lunds kommun. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är enligt Louise beroende av externa påverkansfaktorer, inte några skillnader som finns på grund av kön. (Kan läsas som att hon hävdar att mansdominerade yrken så som vaktmästare har högre konkurrenskraft än kvinnodominerade yrken så som undersköterskor. Det har enligt henne ingenting med kön att göra. Det bara är så.) Ohållbart resonemang.
Angelica Kauntz
Fi:s representant som ersättare i kommunstyrelsen